‘Impact Sanctiewet (maatregelen Rusland en Oekraïne) en verzekeringen’
De sanctiemaatregelen worden ingezet als reactie op schendingen van het internationaal recht of mensenrechten of om... lees meer
BB-nieuwsflits
Branche Benefits breidt haar dienstverlening uit met Register Casemanagement. lees meer
meer nieuws

Verhoging assurantiebelasting

De assurantiebelasting wordt per 1 januari verhoogd van 9,7% naar 21%, zo hebben VVD en PvdA afgesproken in het deelakkoord dat zij hebben bereikt over de begroting voor 2013. Met de verhoging wordt onder meer het afschaffen van de forensentaks en de langstudeerboete gefinancierd.

De ruime verdubbeling zou zo'n € 1,4 mld aan extra belastinginkomsten opleveren. Het wordt de derde verhoging van de assurantiebelasting in korte tijd: per 1 maart vorig jaar ging het tarief omhoog van 7,5% naar 9,7%; tot 1 maart 2008 bedroeg de assurantiebelasting 7%.

De verhoging van de belasting naar het btw-tarief stond expliciet in het verkiezingsprogramma van de PvdA; ook bij CDA, D66, GroenLinks, SGP en SP was de verhoging onderdeel van het programma.

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwde afgelopen maand al voor de gevolgen van een verdere verhoging van de assurantiebelasting. Het kan er volgens de verzekeraars toe leiden dat consumenten elementaire polissen niet meer kunnen betalen.

Terug naar overzicht

Case | Gedifferentieerde premie WGA

Een organisatie (110 werknemers) was door het UWV aangeslagen voor een zeer forse gedifferentieerde premie WGA (ruim 2%). Gezien de loonsom van dit bedrijf was dit een aanzienlijke aanslag. Uit ons onderzoek... lees meer